Rychlovarná konvice je velmi jednoduchý přístroj určený k jedinému účelu, uvařit vodu. I přes tento základní princip aktuální test spotřebitelského časopisu dTest u 18 vybraných modelů různých značek a cen objevil několik nedostatků. Některé konvice zbytečně vodu převařují, špatně filtrují vodní kámen, nadměrně zahřívají některé části přístroje a hrozí u nich popálení. V některých případech šel cítit při vaření plastový zápach.
„U rychlovarných konvic při jejich výkonu samozřejmě platí pravidlo, čím rychleji, tím lépe. Vítězem ve „sprintu“ na sto stupňů s jedním litrem vody v rámci praktických zkoušek se stal Braun WK 500, když pomyslnou cílovou pásku protnul za 173 sekund. Pro srovnání, u modelu umístěném na chvostu startovního pole se stopky zastavily zhruba po 253 sekundách. Zajímavé bylo rovněž zjištění, že pořadí se trochu změnilo v případě praktické zkoušky s minimálním množstvím vody, které doporučuje výrobce, tedy v situaci, kdy je konvice naplněná po rysku značící minimum vody,“ hodnotí výsledky praktických zkoušek Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Dalšími body v rámci praktických zkoušek byly test převařování vody a test účinnosti filtru vodního kamene. V prvním testu se hodnotilo, jak dlouho voda v konvi vře, aniž by nadále rostla její teplota. Jinými slovy se měřila doba, kdy konvice běží zbytečně. Kromě dvou modelů, u nichž se voda převařuje celých 9 a 7 sekund, se konvice vypnou okamžitě nebo nanejvýš do 3 sekund po dosažení bodu varu. Co se týče druhého testu filtrování vodního kamene, většinou se rozdávaly velmi dobré nebo dobré známky. Efektivita filtrů byla vysoká, což znamená, že zadržely hodně vodního kamene. Za sníženými známkami pak stály malé rozměry filtru, malá jemnost síťky, která nedokáže zachytit nejmenší vodní kamínky, dále skutečnost, že voda může při nalévání filtr minout, či obtížné vyjímání filtru.
Konvice v režimu stand-by nespotřebovávají energii
Po praktických zkouškách následovalo hodnocení obsluhy, hlučnosti a spotřeby energie. V případě obsluhy se testovaly návody k použití, plnění vodou, uchopení a přenášení, ovládání, nalévání, čištění a uskladnění. Nedostatky se projevily například u snadnosti nalévání, kdy kvůli netěsnosti víka voda u některých konvic nekontrolovaně vytéká nejen hubicí, ale také zpod víka. Při zkouškách čistění se zase ukázalo, že u některých konvic je problém vyčistit vnitřek kvůli úzkému hrdlu nebo obtížně přístupným místům. Co se týče hlučnosti, hluk všech konvic se ukázal jako neobtěžující. Jeho rozpětí se pohybovalo od zhruba 62 do 69 decibelů.
„Při pohledu na výsledky zkoušky spotřeby elektrické energie to může vypadat, že jsme někde udělali chybu a omylem zkopírovali jeden výsledek ke všem konvicím. Všechny totiž mají sto procent. V rámci této zkoušky jsme však hodnotili pouze spotřebu v režimu stand-by, tedy když je přístroj zapojen do zásuvky, ale není v provozu. Na rozdíl od mnoha jiných domácích spotřebičů mají všechny testované rychlovarné konvice v režimu stand-by „zavřené kohoutky“, což je pro uživatele jistě dobrá zpráva,“ uvádí Hana Hoffmannová.
U tří testovaných konvic hrozí popálení
Testování bezpečnosti rychlovarných konvic zahrnovalo bezpečnost elektrickou, teplotní a chemickou. Zatímco v oblasti elektrické (zda uživateli hrozí rána elektrickým proudem) nebyly žádné problémy zaznamenány, při ověřování teplotní bylo několik pochybení odhaleno. A to konkrétně u tří modelů. U konvice Braun WK 500 bylo v okolí tlačítka na otevírání víka a spínacího tlačítka naměřeno 68 °C, tlačítko na otevření konvice Zelmer se zahřálo na 75 °C a držadlo konvice Orava mělo v oblasti spínacího tlačítka až 80 °C. Při tak vysokých teplotách hrozí popálení. Chemická bezpečnost pak ověřovala, zda uvařená voda neobsahuje nežádoucí látky jako polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), zpomalovače hoření, těžké kovy a bisfenol A. Dobrou zprávou je, že v této zkoušce všechny testované konvice uspěly.
Další bezpečnostní testy zahrnovaly hodnocení tří dílčích zkoušek. První z nich sledovala, jak se chová konvice s otevřeným víkem; jestli je vybavena pojistkou, která znemožní její zapnutí. Pouze dvě konvice v tomto aspektu uspěly a nelze je v takovém stavu zapnout. Další test prověřoval zapnutou konvici bez vody. Většina přístrojů deklaruje, že mají ve výbavě pojistku proti vaření naprázdno, ale i ty, které v tomto směru mlčí, jsou bezpečné a samy se po určitě době vypnou – v rozpětí 12 až 23 sekund. Třetí test se zaměřil na překročení maximální kapacity a ukázal na několik modelů, u nichž voda s blížícím se varem vystřikovala z konvice ven a případně i tekla na základnu.
Citliví jedinci mohou vnímat stopy plastu
„Konvice jsme podrobili i chuťové zkoušce, protože používání plastových rychlovarných konvic může být spojeno s nepříjemným zápachem, který se může přenést do vody a ovlivnit její chuť. Výrobci doporučují, abyste před prvním použitím konvici několikrát vyvařili a tím ji zápachu zbavili, ale jak víme od našich čtenářů, někdy to nezabírá. U sedmi modelů byly takové stopy zjištěny. Každý člověk má samozřejmě jinou úroveň citlivosti na konkrétní zápachy nebo chutě, a tak je možné, že právě vy žádný rozdíl nepocítíte. Inkriminované konvice přesto raději nedoporučujeme ke koupi, a to obzvlášť citlivým jedincům,“ říká Hana Hoffmannová.